Gandeste inainte de a integra



Prima implementare a sistemelor de sudare robotizate este în general o acţiune încununată de succes. Totuşi, potenţialele capcane şi greşelile comune pot duce la probleme de performanţă şi creşterea costurilor operaţionale. Fiind conştient de aceste greşeli şi de măsurile pe care trebuie să le luaţi pentru a le prevenii, veţi avea o tranziţie uşoară de la sudarea manuală, cu bătăile ei de cap (durată mai lungă la manoperă, calitate care variază), la procesele automate / robotizate de sudare.

Înainte de a face acest salt cu sudarea robotizată, opriţi-vă şi luaţi în considerare următoarele greşeli comune pentru ca experienţa Dvs. să fie cât se poate de pozitivă.

Numărul de beneficiari care studiază beneficiile automatizării flexibile sau a sistemelor bazate pe robot a crescut vertiginos în căutarea de a scădea costurile de producţie şi de a fabrica produse de înaltă calitate.

Greşeala Nr. 1: Subestimarea nevoilor

Cele mai comune două evaluări mecanice pentru roboţii industriali sunt sarcina utilă şi raza de acţiune. Sarcina utilă reprezintă greutatea maximă permisă, şi raza de acţiune reprezintă domeniul de mişcare a braţului robotizat.

La aplicaţiile robotizate de sudare, sarcina utilă nu este în realitate un factor decisiv deoarece capul de sudare, suporţii de montare, şi dispozitivul de anticoliziune montate la capătul braţului sunt relativ uşoare.

Astfel, când selectaţi un robot de sudare, trebuie să luaţi în serios cu precădere raza de acţiune. Robotul de sudare trebuie să aibă o zonă de mişcare destul de mare pentru a ajunge la toate îmbinările sudate şi să articuleze capul de sudate în poziţiile necesare pentru a suda cu succes aceste cordoane. Roboţii de sudare tipici sunt dimensionaţi în funcţie de specificaţiile de producţie existente.

Totuşi, este înţelept să luaţi în considerare schimbări potenţiale ale pieselor pe care le sudaţi. Acestea vor creşte? Sau este posibil să puteţi suda alte piese pe sistemul robotizat care pot avea nevoie în viitor de o rază de acţiune mai mare sau de o sarcină utilă mai mare?

Ţineţi minte faptul că costul de achiziţionare a unui robot cu o rază de acţiune mai mare poate reprezenta o investiţie de aproximativ 10.000 EUR. Dar achiziţionarea astăzi a unui robot mai mic pentru 50.000 EUR şi apoi să-l înlocuiţi mâine cu unul mai mare sau mai greu cu aprox. 60.000 EUR nu are sens. Şi acesta este doar costul robotului şi nu include nici unul din costurile necesare pentru a modifica sistemul pentru acceptarea unui model mai mare.

În timpul procesului decizional, luaţi în considerare un robot mai mare faţă de cel de care aveţi nevoie acum, deoarece s-ar putea să aveţi nevoie de el în viitorul apropiat.

Greşeala Nr. 2: Ignorarea Echipamentului Periferic

Tehnologia robotizată este un mister pentru utilizatorii noi deoarece aceştia nu sunt familiarizaţi cu aceasta, dar robotul nu reprezintă cea mai importantă componentă în proiectarea sistemului global. Mai importante sunt dispozitivele periferice.

Dispozitivele periferice sunt echipamente ce permit poziţionarea robotului şi/sau a piesei. Acestea au rolul de a mări gabaritul de lucru a robotului, precum şi de a creşte performanţele tehnologice.

La sudare poziţia piesei este unul din factorii cei mai importanţi pentru reducerea timpului de tact. Poziţionarea piesei astfel ca cordonul de sudare să fie sudat în PA reduce timpul de sudare semnificativ. Pentru a putea suda cât mai multe cordoane într-o poziţie optimă este de multe ori necesară folosirea unor periferice ce permit rotirea, înclinarea şi întoarcerea piesei.

De asemenea numărul de posturi de lucru este esenţial pentru încărcarea sistemului (din punct de vedere al productivităţii) şi implicit pentru recuperarea investiţiei. Un sistem robotizat la care timpul de tact este comparabil cu timpul de schimbare a subansamblului sudat cu unul nesudat, pierde pana la 50% din timp dacă nu dispune de 2 posturi de lucru. În cazul în care sistemul dispune de 2 posturi, robotul va suda pe un post, în timp ce operatorul pregăteşte al doilea post, şi invers. Astfel robotul va fi întotdeauna încărcat, ceea ce va duce la o productivitate dublă şi la un timp înjumătăţit de recuperare a investiţiei.

Greşeala Nr. 3: Evitaţi furnizorii multipli

Scopul principal al robotizării trebuie să fie rezolvarea unei probleme / aplicaţii de sudare. Desigur este importantă tehnica robotizată modernă, dar mai importantă este convingerea că o soluţie (robot + tehnică sudură + periferie + experienţa furnizorului) rezolvă problemele ce apar.

Din acest punct de vedere putem afirma că nu doar componentele unui sistem robotizat sunt importante, ci şi interconectarea lor, respectiv funcţionarea întregului sistem.

Astfel este de preferat să apelăm pe cât posibil la soluţii cu un singur furnizor, cu componente proiectate de la bun început să fie interconectate, cu interfeţe perfect adaptate şi garantate să asigure rezultate optime.

Greşeala Nr. 4: Ideea preconcepută că roboţii sunt prea complicaţi

Roboţii industriali au evoluat mult în ultimii 30 de ani. Nu doar ca şi capabilităţi şi performanţe ci mai ales d.p.d.v. a sistemelor de comandă şi a interfeţei om – maşină. Astfel, cu toate că sistemele sunt tot mai complexe, operarea şi programarea lor se face tot mai uşor.

Gradul de complexitate a sistemelor poate să creeze o oarecare neîncredere faţă de fiabilitatea sistemelor robotizate de sudare. În practică însă situaţia este total opusă faţă de această preconcepţie. Dacă urmăm planurile de revizii şi întreţinere regulată (revizii uzual tot la 5.000 ore de funcţionare sau 2 ani) sistemele robotizate se vor dovedi extrem de fiabile depăşind uşor expectativa normală de funcţionare de 10 – 12 ani.

Greşeala Nr. 5: Eliminarea Personalului de Sudare Esenţial

Unul din premizele sistemelor robotizate de sudare este de a-i utiliza la aplicaţii şi sarcini repetitive, care permit reducerea costurilor de lucru prin reducerea personalului. La sudare, robotul ghidează capul de sudare în timp ce echipamentul de sudare controlează procesul de sudare.

Datorită simplităţii acestui sistem este foarte uzual să se folosească un simplu operator necalificat pentru încărcarea piesei în locul unui sudor autorizat, lucru care reduce costul de producţie la celula robotizată.

Sudarea este un proces complex indiferent dacă este manual sau automatizat.

Sistemele de sudare robotizate necesită expertiza unui sudor şcolarizat pentru a supraveghea integritatea procesului şi de a remedia problemele legate de sudare. Un sudor şcolarizat este esenţial la robotizare la fel ca la oricare alt proces de sudare.

Greşeala Nr. 6: Utilizarea Costurilor ca şi Factor de Decizie

Când luaţi decizia de a automatiza aplicaţiile Dvs. de sudare, calcularea costului iniţial şi de returnare a investiţiei sunt critice. Este important să înţelegeţi că costul nu este singurul lucru pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Majoritatea sistemelor de sudare robotizate oferă o perioadă de returnare a investiţiei de câteva luni, selectarea celui mai puţin costisitor sistem în detrimentul unuia mai scump va adăuga doar câteva luni la perioada de recuperare a investiţiei, dar cu ce costuri ascunse?

Verificaţi ca sistemul de care sunteţi interesat are toate componentele incluse în completul de livrare pentru o instalare şi introducere în producţie fără probleme. Aveţi grijă să nu lipsească componente critice, deoarece lipsa acestor piese duce în general la costuri mai mari datorită rebuturilor, timpi morţi ai sistemului sau lipsa integrităţii procesului.

Greşeala Nr. 7: Aşteptările ca Robotul să facă prea mult sau prea puţin

Un robot industrial lucrează în condiţii similare cu cele ale unui orb, cu un singur braţ care realizează aceiaşi sarcină. Pentru ca procesul să fie unul de succes, piesele trebuie să fie în mod repetabil de o calitate specificată. Dispozitivele şi elementele de fixare trebuie să ofere posibilitatea ca subansamblele ce vor fi sudate să fie montate rapid, sigur şi absolut repetitiv.

Sistemele robotizate nu tolerează caracterul aleatoriu. În timp ce oamenii pot vedea imperfecţiuni, lua decizii rapide, şi să-şi ajusteze comportamentul pentru a se adapta la situaţii particulare, roboţii nu pot face acest lucru decât într-o manieră limitată (de ex. folosind senzori). Dacă vă aşteptaţi ca un robot să îşi asume singur astfel de responsabilităţi veţi fi dezamăgit. De asemenea trebuie avut grijă ca sistemul robotizat să fie dimensionat corespunzător pe aplicaţie. Dacă performanţele sistemului sunt superioare necesarului de producţie, sistemul va avea o încărcare redusă şi un timp de recuperare a investiţiei crescut.

Greşeala Nr. 8: Eşecul de a lua în Considerare Tehnologia de sudare robotizată în întreprinderea Dvs.

Sistemele de sudare robotizate sunt în ziua de azi un produs matur şi au devenit ingredientul principal în mediul de producţie modern. Robotul însuşi este o componentă utilă, în special în industria de sudare şi producţie. Poate să nu fie răspunsul corect pentru nevoile Dvs. de automatizare, dar cu progresele recente în ceea ce priveşte fiabilitatea, simplitatea operaţiei şi programarea, uşurinţa de a modifica traiectoria, rutinele standard, şi procese bazate pe vedere, tehnologia robotizată merită luată în considerare în întreprinderea Dvs.

De aceea vă invităm să facem acest lucru împreună.

Cu o experienţă vastă în domeniu, ROBCON – partener CLOOS în România, vă poate ajuta de la determinarea produselor ce se pretează robotizării, proiectarea soluţiei optime pentru necesităţile Dvs. până la implementarea robotizării în întreprinderea Dvs